Önkéntes Karantén

Szereplők: két nagyszülő, egy szülő és egy gyerek Helyszín: nagyszülői ház falun
Első nap
Mától kezdve nincs iskola. Halaszthatatlan ügyintézések után haza falura. Meleg vacsora fogadja a városból érkező vendégeket. Lelkendezés: jaj be jó hogy jöttetek, maradhattok akármeddig, jó lesz dolgotok. Utána esti mese, majd hírek értékelése.
Második nap
Késő délelőtti órákban felkelés. Nincs iskola, tiszta vakációs hangulat. Konyhában már egy órája vár a reggeli, asztalon mindenféle finomságok. Reggeli után lehet nekikezdeni a mr több nézőpontnak megfelelő rendrakásnak. Háromfogásos meleg ebéd. Délután hírek elolvasása illetve foci a szomszéd gyerekekkel. Két-három hét s lezajlik ez is. Este kiadós vacsora, majd meseolvasás. Utána még informálódás, minden, amit tudni érdemes a vírusról.
Harmadik nap
Kiadós reggeli várja a konyhában a későn kelőket. Utána kert áttekintése, majd számítógépes munka. Háromfogásos ebéd. Délután a szomszédokban tavaszértékelő beszélgetések. Este meleg vacsora, meseolvasás. Éjfél utánig informálódás a vírusról.
Negyedik nap
Még mindig teli asztal várja a későn kelőket, épp csak a vaj fogyott el. Valaki be fog kelleni vásároljon, nem világvége. Délelőtt kerti munkák. Egyik nagyszülő közben napok óta köhög. Vajon a vírus okozta-e, vagy hűlés? Vagy csupán a hírek hatása? Ebédre nagy fazék meleg leves, és második hússal. Délután focizás az út szélén, mint a nagyszülők gyerekkorában. Alig van forgalom. Este meleg vacsora fokhagymával. Fokhagyma mindenféle bacilus ellen jó. Utána informálódás a vírusról.
Ötödik nap
Reggelinél elfogyott a pástétom. No sebaj, valaki majd vásárol. Délelőtt nagytakarítás az udvaron. Ebédre meleg leves hagymával, szintén hasznos a kórokozók ellen. Elfogyott a hús, de nem gond. Délután gyomlálás, sánctakarítás. Estére meleg vacsora hús nélkül, de fokhagymával. Televíziós kabaré esti mese előtt. Este világ vírusinformációinak áttekintése.
Hatodik nap
Reggeli után bevásárló körút a városba. Mintha a népesség nagy része elvándorolt volna. Alig találkozni emberrel. Városon nem merünk tárgyakhoz, kilincsekhez hozzáérni. Itt még több lehet hét bajnál, jobb vigyázni. Estére haza, ismét van amiből főzni, konyhai rend helyreállt, has üresen nem marad. Esti film, esti mese, hírek.
Hetedik nap
Ünnepi abrosszal terített asztal. Rádiós közvetítések követése. Televíziós istentisztelet megfigyelése. Ebédig négyféle vasárnapi szertartást lehetett végighallgatni egymás után. Ünnepi ebéd, majd elvonulás, szabad foglalkozás, délutáni pihenés, szomszédságban beszélgetés. Túlságos ez a felhajtás, fele sem igaz. Ilyen nem is volt sohasem, azonkívül tudósok állítják, hogy ez meg amaz. Estére meleg vacsora, esti mese, informálódás.
Nyolcadik… tizennegyik nap
Hasonló az előző héthez. Közben ismét elfogy a víz. Hozni fog kelleni a forrásról. A régi emberek már évszázadok óta a közös kutakról szerezték be a vizet. Éjjelente ismét hideg kezdett lenni, s be kellett fűteni. Nagyszülő fát rendezett, s begyújt. Közben néha kezd fogyni a türelme, de legalább nem köhög már olyan sűrűn. Elindul néha biciklivel szokásos munkakörútjára. Estére meleg vacsora zöldhagymával. Hazatérő nagyszülőnek nincs étvágya a fáradtságtól.
Tizenötödik nap… huszonegyedik nap
Hm, hát ez nem két-három hétig fog tartani. Közben ismét megürült a hűtő, de még a kamra is. Reggelre havazás volt. Egyik nagyszülőt orvosi vizitre kellene vinni. Elég különös ügy ez ilyenkor. Senki nem tudja, hogy hova lehet menni. Szerencsére kerül telefonszám. Negyedik-ötödik telefonbeszélgetés s egy kis városi kitérő után megérkezünk a megszokott rendelőbe, ahol két méterre egymástól várnak sorukra a páciensek. Estére haza, másik nagyszülő türelmét veszítve s eléggé kimerülve várt. Nem a grippa miatt, ami elmúlt lassan, hanem mert egymagában merült bele a gyereknevelés útvesztőibe. Vacsorára száraz étel, utána esti mese, s informálódás a pandémiáról. Virágvasárnap alkalmából virágos abrosz és legfinomabb ebéd.
Huszonkettedik… Huszonnyolcadik nap
Nagyszülők kezdenek ellentétes tevékenységekbe kezdeni s egymást akadályozni. Senki nem tudja, meddig tart a rendkívüli időszak. Gyerek szomszédban focizik. Már régóta senki sincs az utcán, az egy-két járókelő pedig maszkot visel. Egy adott napon gyerek városra utaztatása. Másoknak is van rá igényük, szükségük. Szülő marad, de kimerül. Mindeddig azt hitte, kézben fogja tartani a rendet, s megteremti faluhelyen a városi körülményeket. Nem jött össze, s felkapja a vizet, aztán kezdi szedegélni a sátorfát. Nem árult el senki senkit, nem haragszik senki senkire, hanem csupán az élet rendje zajlik a megbocsátás, ujjászületés, feltámadás irányába. Meleg reggelizés, kicsit fennhangú elbeszélése múltnak jövő időben s aztán elutazik: Majd visszajövök.